Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024




Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ

Πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ

Το σχολείο μας συμμετέχει στο 32ο Πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ των δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας, που θα ξεκινήσει 2/3/2019 και θα ολοκληρωθεί στις 9/6/2019. Το 32ο Πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Παιδείας της "Δημωφέλεια¨σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας (Τμήμα Φυσικής Αγωγής) και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κανονισμός:

 1.Ο αγώνας διαιρείται σε τέσσερις περιόδους 8 λεπτών με διάλειμμα 2 λεπτών μεταξύ 1ης ? 2ης και 3ης ? 4ης περιόδου και 10 λεπτών μεταξύ της 2ης ? 3ης περιόδου. Η έναρξη του αγώνα γίνεται με αναπήδηση (τζάμπολ) στον κεντρικό κύκλο και από κει και πέρα ισχύει η εναλλασσόμενη κατοχή για το ξεκίνημα όλων των υπόλοιπων περιόδων. Ο χρονομέτρης θα κρατάει το χρόνο του αγώνα κανονικά όπως και στους υπόλοιπους αγώνες Μπάσκετ.

2.Στους αγώνες δεν υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα δίνεται παράταση ή παρατάσεις ανάλογα, διάρκειας 4 λεπτών η κάθε μία και μέχρι να λυθεί η ισοπαλία.

3.Αθλητής που δεν έχει «ΑΘΛΗΤΙΚΗ-ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» δεν μπορεί να λάβει μέρος σε αγώνα. Στην αθλητική μαθητική ταυτότητα επισυνάπτεται βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής-αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες.

Μαθητές και μαθήτριες που διαθέτουν έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, στο οποίο αναφέρεται ΝΑΙ (χωρίς προϋποθέσεις) στο πεδίο: «Μπορεί να πάρει μέρος σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες», το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή μπορεί να αντικαταστήσει τη «Βεβαίωση Ιατρού». Το σχολείο υποβάλει σχετική βεβαίωση με τα ονόματα των μαθητών που διαθέτουν έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας

 4.Τα σχολεία ανάλογα του αριθμού των μαθητών και μαθητριών τους κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες (βλέπε τον σχετικό Πίνακα στο τέλος του εγγράφου).

Σχολείο της κατηγορίας Α? πρέπει να δηλώνει στον κάθε αγώνα 10 αθλητές. Σχολείο της κατηγορίας Β? πρέπει να δηλώνει στον κάθε αγώνα 9 αθλητές. Σχολείο της κατηγορίας Γ? πρέπει να δηλώνει στον κάθε αγώνα 8 αθλητές. Όλοι οι αθλητές πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για ένα συνεχόμενο 8λεπτο.

 5.Σχολείο της κατηγορίας Β? ή Γ? που δηλώνει στο φύλλο αγώνα περισσότερους αθλητές από όσους έχει υποχρέωση (μέχρι 10) πρέπει να τους χρησιμοποιήσει όλους τουλάχιστον για ένα συνεχόμενο 8λεπτο συνεχώς.

 6.Ωστόσο, κάθε ομάδα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα και να χρησιμοποιεί περισσότερους από 10 αθλητές, κατόπιν συναίνεσης της αντίπαλης ομάδας.

 7.Αθλητής που βγαίνει με 5 φάουλ ή αποχωρεί λόγω τραυματισμού ή άλλης σοβαρής αιτίας, χωρίς να έχει συμπληρώσει 8 λεπτά αγώνα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά και ως το τέλος του τρέχοντος 8λέπτου από αθλητή που δεν έχει λάβει μέρος στον αγώνα έως εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, ο αντικαταστάτης δεν θεωρείται ότι συμπληρώνει το υποχρεωτικό 8λεπτο που οφείλει να αγωνιστεί. Εάν όλοι οι αθλητές της ομάδας έχουν ήδη αγωνισθεί τότε η αντικατάσταση πρέπει να γίνει από το μικρότερο σε ηλικία αθλητή.

 8.Σε περίπτωση που η ομάδα παρουσιασθεί με 1 αθλητή λιγότερο των προβλεπόμενων για την κατηγορία της, τότε θα αγωνισθεί ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής μόνο δύο 8λεπτα. Αν παρουσιασθεί με 2 αθλητές λιγότερους των προβλεπόμενων για την κατηγορία της, τότε θα αγωνισθούν οι δύο μικρότεροι σε ηλικία αθλητές μόνο δύο 8λεπτα ο κάθε ένας. Αν παρουσιασθεί με 3 αθλητές λιγότερους των προβλεπόμενων για την κατηγορία της χάνει τον αγώνα με 20-0, αλλά παίρνει το βαθμό της ήττας. Ωστόσο ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμά του.

 9.Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων περιόδων δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση αθλητή παρά μόνο στο διαλείμματα μεταξύ Α΄ και Β΄ περιόδου και στο ημίχρονο του αγώνα (εκτός της περίπτωσης τραυματισμού κ.λ.π.). Κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου μπορεί να δοθεί ένα TIME OUT ενός λεπτού σε κάθε ομάδα, εφόσον ζητηθεί από τον προπονητή της. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών TIME OUTS, οι δυο προπονητές μπορούν να αντικαταστήσουν αθλητές.

 10.Κανόνας «20-Points Rule».

11.Οι άμυνες που επιτρέπονται να χρησιμοποιούν οι ομάδες είναι «ZONE PRESS» και «MAN TO MAN» αποκλειόμενης της άμυνας ζώνης. Ωστόσο στα τρία πρώτα 8λεπτα επιτρέπεται η άμυνα μόνο στο μισό γήπεδο της αμυνόμενης ομάδας.

Μία ομάδα μπορεί να εφαρμόσει πιεστικές άμυνες μέχρι το σημείο που η διαφορά του σκορ θα ξεπεράσει το όριο των 20 πόντων. Στο σημείο αυτό επιτρέπεται μόνον άμυνα man to man εντός του χώρου του τρίποντου της εν λόγω ομάδας. Οι αντίπαλοι προπονητές συνεργάζονται μέσα από έναν επιπλέον κανόνα της υποχρεωτικής συμμετοχής στον αγώνα και των παικτών του πάγκου. Αν μάλιστα η διαφορά αυτή του σκορ δημιουργηθεί κατά τη 4η περίοδο, η πρώτη πεντάδα της ομάδας πρέπει να βγει από το γήπεδο και να αγωνιστεί η αναπληρωματική για την ομάδα που προηγείται στο σκορ. (Όλα αυτά δηλώνονται στο φύλλο αγώνα). Όταν η διαφορά του σκορ πέσει κάτω από τους 10 πόντους, τότε ο προπονητής μπορεί να επαναφέρει τη βασική του πεντάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

 12. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές που γεννήθηκαν το 2006 και νεότεροι. Εάν υπάρχουν μαθητές που γεννήθηκαν το 2005 μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε αγώνα μέχρι δύο για κάθε ομάδα, μόνο για ένα 8λεπτο ο κάθε ένας και όχι ταυτόχρονα στο ίδιο 8λεπτο.

 13.Κάθε προπονητής, υποχρεούται 15΄ πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα να καταθέτει στη Γραμματεία το έντυπο συμμετοχών της ομάδας του συμπληρωμένο.

14.Στον πάγκο της κάθε ομάδας μπορούν να βρίσκονται πέραν των αθλητών της, μόνο ο προπονητής και ο συνοδός της. Ο τελευταίος θα πρέπει να είναι εκπαιδευτικός του σχολείου ή γονέας που έχει παιδιά στο σχολείο ή μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

 15.Η Τεχνική Επιτροπή θα ορίζει Κομισάριο που σε συνεργασία με τους Διαιτητές θα έχει τη γενική ευθύνη διεξαγωγής του αγώνα.

 16.Οι Διαιτητές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι επίσημοι Διαιτητές Καλαθοσφαίρισης, μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ανατολικής Μακεδονίας ή Καθηγητές Φυσικής Αγωγής .

 17.Οι φίλαθλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν κόσμια συμπεριφορά. Σε περίπτωση κακής συμπεριφοράς φιλάθλων οι Διαιτητές μπορούν να διακόψουν το παιχνίδι, η τύχη του οποίου θα αποφασισθεί από την Τεχνική Επιτροπή.

 18.Κατά τα άλλα ισχύει γενικά ο Κανονισμός της F.I.B.A. και ο Κανονισμός Πρωταθλημάτων της Ε.Ο.Κ. ενώ η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει για ότι δεν προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2ο ΔΣ

8ο ΔΣ

4ο ΔΣ

5ο ΔΣ

12ο ΔΣ

7ο ΔΣ

9o ΔΣ

13οΔΣ

14ο ΔΣ

10ο ΔΣ

19ο ΔΣ

15ο ΔΣ

11ο ΔΣ

21ο ΔΣ

17ο ΔΣ

16ο ΔΣ

22ο ΔΣ

ΔΣ Φιλίππων

18ο ΔΣ

25ο ΔΣ

 

24ο ΔΣ

1ο ΚΡΗΝ

 

ΔΣ Αμυγδαλεώνα

ΔΣ Ζυγού

 

ΔΣ Παληού

 

 

 

Η Οργανωτική ? Τεχνική Επιτροπή του 32ου Πρωταθλήματος Μίνι Μπάσκετ Δημοτικών Σχολείων Καβάλας