Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024




Θεσσαλονίκη (Νοέμ. 2018)

Στις 2/11/2018 πραγματοποιήσαμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές της χρονιάς. Επισκεφτήκαμε η Ε΄και η Στ΄τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές της Ε΄ ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο. Οι μαθητές της Στ΄ γνωρίσαμε την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου και τον Λευκό Πύργο.

Η πρώτη στάση ήταν στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Ο ναός είναι ρυθμού Βασιλικής, χτίστηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια αλλά ανακαινίστηκε πολλές φορές. Δεκάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, κατέβαιναν τα σκαλιά κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να μπουν στον υπόγειο χώρο. Εκεί παλαιότερα υπήρχαν ρωμαϊκά λουτρά και αργότερα χριστιανική κατακόμβη. Λέγεται πως εκεί μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.

Η δεύτερη στάση ήταν στον Λευκό Πύργο, το χαρακτηριστικότερο αξιοθέατο της πόλης. Ανεβαίνοντας μία περιστροφική σκάλα στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου, φτάσαμε στην κορυφή του στα 35 μέτρα. Η θέα ήταν καταπληκτική. Βλέπαμε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο και ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Μέσα στην πόλη διακρίναμε τον Πύργο του ΟΤΕ, τα Πανεπιστήμια, το Καυτατζόγλειο στάδιο, τα κάστρα. Ο ουρανός ήταν πολύ καθαρός και βλέπαμε μακριά μέχρι το όρος Χορτιάτης.

Γεμάτοι ωραίες εμπειρίες και γνώσεις επιστρέψαμε στην Καβάλα το απόγευμα.

Α.Μ.

alt