Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024




Γαλλοφωνία

Το σχολείο μας συμμετέχει στον "Μαραθώνιο ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία" που οργανώνεται από το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης. Θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 με ώρα έναρξης 11:00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.

Φίλοι της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού από διάφορες πόλεις της Ελλάδας σκέφτηκαν ότι θα ήταν σκόπιμο να γιορτάσουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα εθνικότητας, ηλικίας, σπουδών και επαγγέλματος  τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας.Έτσι, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στις 18 Μαρτίου 2017 μαραθώνιοι ανάγνωσης γαλλόφωνων συγγραφέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο μόνος περιορισμός που τέθηκε ήταν όλοι οι μαραθώνιοι να ξεκινήσουν στις 11:00. Πρόκειται για ένα είδος εκδήλωσης κατά την οποία οι συμμετέχοντες είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστές (διαβάζουν), αλλά και θεατές (παρακολουθούν τους άλλους αναγνώστες).

            Για τον συντονισμό των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα ιστολόγιο "Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία - Marathons de lecture pour la Francophonie" (http://marathons2017.blogspot.gr/p/blog-page_81.html), στο οποίο αναρτώνται πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα.

Τα μέλη τoυ Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης υιοθέτησαν αυτή την ιδέα και αποφάσισαν να διοργανώσουν τον δικό τους "μαραθώνιο", συμμετέχοντας μ' αυτόν τον τρόπο στην "αλυσίδα" μαραθωνίων που θα διοργανωθούν στις 18 Μαρτίου 2017. Επέλεξαν να διαβαστούν, ακολουθώντας τις οδηγίες της συντονιστικής επιτροπής, μύθοι του Λα φονταίν "les fables de La Fontaine" χρησιμοποιώντας δύο γλώσσες ανάγνωσης: τα Γαλλικά και τα Ελληνικά ανάλογα με την προτίμηση των αναγνωστών. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες κάθε ηλικίας. Σκοπός μας είναι να απολαύσουμε όλοι μαζί, τη γραφή και το άκουσμα της γαλλικής γλώσσας, αλλά και τον νοηματικό πλούτο του αλληγορικού, απλού και συνάμα εξαιρετικού ποιητικού κειμένου του Λα Φονταίν (La Fontaine). Η συλλογική αυτή δράση δείχνει ότι η γαλλική γλώσσα είναι παρούσα στην Ελλάδα, είναι φορέας πολιτισμών και παραμένει χρήσιμη.

Η συντονιστική επιτροπή

Σαράφη Ευγενία

Σιώτη Αικατερίνη