Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024




Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Διανομή φρούτων στο σχολείο

Διανομή φρούτων στο σχολείο

 Απόσπασμα εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: "Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013".

   Το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2012-2013 στα δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία των Περιφερειών Ηπείρου (Δ/νσεις Π.Ε. : Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας), Θεσσαλίας (Δ/νσεις Π.Ε : Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων) , Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης (Δ/νσεις Π.Ε.: Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης), Δυτ. Μακεδονίας (Δ/νσεις Π.Ε.: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), Βορείου Αιγαίου (Δ/νσεις Π.Ε : Λέσβου, Σάμου, Χίου), Δυτικής Ελλάδας (Δ/νσεις Π.Ε.: Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας), Ιονίων Νήσων (Δ/νσεις Π.Ε. : Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφ/νίας, Λευκάδας), Κρήτης (Δ/νσεις Π.Ε.: Ηρακλείου, Λασιθίου Ρεθύμνης, Χανίων), Νοτίου Αιγαίου (Δ/νσεις Π.Ε. : Δωδεκανήσου, Κυκλάδων), Πελοποννήσου (Δ/νσεις Π.Ε : Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Λακωνίας) και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

  Σύμφωνα με το από 20/2/2013 έγγραφο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) θα διανεμηθούν τριάντα μία (31) μερίδες φρούτων ανά μαθητή σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία των ανωτέρω περιοχών.

  Τα φρούτα που θα διανεμηθούν είναι μήλα (8 τεμάχια), πορτοκάλια (8 τεμάχια), αχλάδια (8 τεμάχια) καθώς και φρουτοσαλάτες (7 τεμάχια). Οι μερίδες αυτές θα είναι συσκευασμένες σε χάρτινα κλειστά κουτιά (κασετίνες) για κάθε μαθητή. Τα προϊόντα θα είναι πλυμένα, καθαρά και συσκευασμένα σε ατομική χάρτινη συσκευασία, έτοιμα προς άμεση κατανάλωση. Οι φρουτοσαλάτες θα είναι σε φυσικό χυμό φρούτων, συσκευασμένες σε διαφανείς περιέκτες (κύπελλα), οι οποίοι θα φέρουν επισήμανση με πλήρη περιγραφή συστατικών και θρεπτικής αξίας καθώς και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Η παράδοση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11/3/2013 και θα γίνει τμηματικά στο σύνολο των μαθητών. Ο κάθε μαθητής θα παραλάβει τις κασετίνες, σε τρεις (3) παραδόσεις. Οι κασετίνες θα φέρουν την εκτύπωση μιας από τις αφίσες του προγράμματος και θα υπάρχει πλαίσιο, όπου ο μαθητής θα γράφει το όνομά του και το όνομα του σχολείου του. Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών μέτρων θα διανεμηθούν επίσης ένας (1) σελιδοδείκτης και μία (1) πάνινη τσάντα ανά μαθητή.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια των έξι (6) ωρών της Ευέλικτης Ζώνης, συγχρόνως με την υλοποίηση του προγράμματος υγιεινής διατροφής, θα διενεργηθούν δύο (2) διαγωνισμοί ως ακολούθως :

α) Διαγωνισμός αφίσας για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων: Οι μαθητές θα δημιουργήσουν μια ζωγραφιά, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική και όλων των ειδών τα υλικά σε χαρτί διαστάσεων Α3 (29,7 ? 42 cm), με θέμα « Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα», η οποία σε εμφανές σημείο θα πρέπει να φέρει το ονοματεπώνυμο του μαθητή, την τάξη του, καθώς και την ονομασία του σχολείου του.

β) Διαγωνισμός σύντομου προωθητικού κειμένου για τις Δ?, Ε? και Στ? τάξεις των Δημοτικών Σχολείων : Οι μαθητές καλούνται να υποστηρίξουν τη σπουδαιότητα της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής σε σύντομο κείμενο, μέχρι 120 λέξεις, το οποίο στο τέλος θα φέρει το ονοματεπώνυμό τους, την τάξη τους καθώς και την ονομασία του Σχολείου τους.

Κάποια από τα έργα αυτά, κείμενα και αφίσες, θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως επικοινωνιακά μέτρα στο επόμενο Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία.