Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024




Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Μουσείο Καπνού Καβάλας (Μάιος 2012)

Μουσείο Καπνού Καβάλας (Μάιος 2012)

Επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού Καβάλας

Την Παρασκευή 25/5/2012 η Στ1 πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας.Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική κι εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα. Βρίσκεται στην οδό Κ. Παλαιολόγου 4, σε έναν κτήριο το οποίο παλιότερα χρησίμευε ως καπνομάγαζο. Πρόκειται για έναν όμορφο χώρο που τηρεί όλες τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου μουσείου.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με μια πλήρη συλλογή με φωτογραφικό υλικό από τη σπορά, την καλλιέργεια και τον θερισμό του καπνού. Έπειτα ακολούθησε μια ματιά στην επεξεργασία του φυτού και τη συσκευασία του. Ιδιαίτερα περίεργη μας φάνηκε η διαδικασία αποθήκευσής του μέσα σε σάκους με άζωτο . Επίσης ήταν εντυπωσιακή η συλλογή με διάφορα κουτιά τσιγάρων από όλο τον κόσμο, τα οποία στο χαρμάνι τους περιείχαν καπνό και από την Καβάλα. Έπειτα ήρθε η ώρα του παιχνιδιού: παντομίμα με εργασίες από την καλλιέργεια έως την εξαγωγή του καπνού.

Στο τέλος μας περίμενε μια έκπληξη! Την ίδια μέρα σε εκείνο μουσείο βρισκόταν μια ομάδα από το Μουσείο Άρτου Βαρνάβα Αττικής. Μας μίλησαν για την διαδικασία ζύμωσης του ψωμιού και φυσικά στο τέλος ζυμώσαμε και εμείς φτιάχνοντας με τη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου τα δικά μας «αρτοσκευασματοκαλλιτεχνήματα».

     Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι μετά από αυτή την επίσκεψή μας. Όλοι έχουμε μάθει κάτι από αυτή την εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Ξένια Φ.Κ.

You need to upgrade your Flash Player

Joomla Slideshow