Σάββατο, 27 Απριλίου 2024




Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Δεκ. 2022)

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (Δεκ. 2022)

Εργασία - μελέτη των μαθητών της Δ΄ τάξης Βασίλη, Γιώργου και Λεωνίδα Γκαλίτση για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ:

alt

«Τι χρώμα έχει το σκοτάδι;»

Την περασμένη Παρασκευή, 02/12/2022, η τάξη μας παρακολούθησε μία ενημέρωση, σχετικά με τους Ανθρώπους με Αναπηρίες. Συγκεκριμένα, μία ομάδα ειδικών οργάνωσε δραστηριότητες σύμφωνα με κάθε αναπηρία, ώστε μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτές να ενημερωθούμε και να δούμε πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Εμείς ασχοληθήκαμε περισσότερο με τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης ή οπτική ανεπάρκεια, όπως αλλιώς ονομάζεται. Μερικοί από αυτούς μπορεί να γεννήθηκαν τυφλοί (συγγενής ανεπάρκεια), μπορεί να έχασαν την όρασή τους από κάποιο ιατρικό λάθος, ασθένεια ή ατύχημα (επίκτητη ανεπάρκεια).

Σίγουρα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Δυσκολίες στην επικοινωνία, στη μετακίνηση, στη μόρφωση, στη διασκέδαση κ.α. Πολλά από αυτά τα βιώσαμε κι εμείς οι ίδιοι μέσα από τις δραστηριότητες που κάναμε. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον και πολλές πρακτικές που βοηθούν τους ανθρώπους με τύφλωση.

Αρχικά, η χρήση του συστήματος γραφής Μπράιγ βοηθάει στη γραφή και ανάγνωσή τους. Επίσης, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του συνοδηγού ή η επιλογή εκπαιδευόμενων σκύλων οδηγών. Ακόμη, η χρήση της λευκής ράβδου αλλά και ηλεκτρονικά μέσα (όπως ηχητικός ανιχνευτής δρόμου, ηχητικά γυαλιά και ηχητικός φακός) επιτυγχάνουν την κινητικότητα τους μέσα στην πόλη.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι συμπεριφορά που έχουμε όλοι εμείς απέναντι στους Ανθρώπους με Αναπηρίες. Οφείλουμε να τους αποδεχόμαστε, να τους θεωρούμε ισάξιούς μας, να τους βοηθάμε να ξεπερνούν τα προβλήματα και να πετυχαίνουν τον κάθε τους στόχο.

Αξίζει να κρατήσουμε τα λόγια της Helen Keller που μας λέει ότι:

«Το πιο αξιολύπητο πρόσωπο στον κόσμο δεν είναι κάποιος που δεν έχει όραση, αλλά κάποιος που δεν έχει όραμα» !