Σάββατο, 27 Απριλίου 2024




Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Η ιστορία των νομισμάτων (Δεκ. 2022)

Η ιστορία των νομισμάτων (Δεκ. 2022)

Μετά την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας οι μαθητές της Δ΄ τάξης Τιμοσίδης Γιάννης, Γκόγκας Δημήτρης και Κετικίδης Χάρης ερεύνησαν και κατέγραψαν την εξέλιξη των νομισμάτων στα αρχαία χρόνια, όπως περιγράφεται παρακάτω:

alt

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΜΑΤΟΣ

Στην αρχή ήταν ο αντιπραγματισμός. Εκεί οι άνθρωποι αντάλλαζαν πράγματα μεταξύ τους. Παραδείγματος χάρη: έδιναν γάλα και έπαιρναν κρασί.

Μετά υπήρξε ο τρόπος με τα βοοειδή. Παραδείγματος χάρη: έπαιρναν κρασί και έδιναν ένα ζώο.

Μετά υπήρξε ο τρόπος των ζυγισμένων μετάλλων. Παραδείγματος χάρη: έδιναν ένα ζώο και έπαιρναν μέταλλα όσα αναλογούσαν με το βάρος του πράγματος που έδωσαν.

Μετά υπήρξε το τάλαντο το οποίο ήταν ένα βαρύ μέταλλο. Παραδείγματος χάρη: έδινες γάλα και έπαιρνες ένα τάλαντο.

Μετά υπήρξαν οι οβελοί οι οποίοι είχαν την ίδια χρήση ακριβώς με το τάλαντο.

Και μετά υπήρξε το κέρμα.

Το πρώτο κέρμα εμφανίστηκε στη περιοχή Ιωνίας-Λυδίας. Το πρώτο κέρμα στον ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ εμφανίστηκε στην Αίγινα. Στην μπροστινή μεριά απεικόνιζε την χελώνα και στην πίσω μεριά απεικόνιζε ένα γεωμετρικό σχήμα. Η χελώνα συμβόλιζε την κυριαρχία της Αίγινας στη θάλασσα. Η θαλάσσια χελώνα σύντομα έγινε χελώνα της ξηράς. Μετά το κέρμα εξαπλώθηκε στην Κόρινθο και στην Αθήνα. Στην Κόρινθο το νόμισμα είχε τον Πήγασο. Στην Αθήνα είχε από μπροστά την Θεά Αθηνά και από πίσω την κουκουβάγια. Το πρώτο νόμισμα ήταν από ένα μέταλλο που λεγόταν ήλεκτρον. Το τετράδραχμο της Αθηνάς σε λίγο εξαπλώθηκε σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Λίγο αργότερα στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φτιάχτηκε το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.