Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024




Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Αρχαιολόγοι και συντηρητές

Αρχαιολόγοι και συντηρητές

Την Πέμπτη 6/2/2020 οι μαθητές της Δ΄ τάξης ως μικροί αρχαιολόγοι συμμετείχαν σε μια μικρή ανασκαφή. Στη συνέχεια ως συντηρητές μνημείων ασχολήθηκαν με τη συγκόλληση κομματιών από αγγεία και αγαλματίδια. alt

 Τα παιδιά γράφουν τις εντυπώσεις τους:

Στις 6 Φεβρουαρίου με το σχολείο μας πήγαμε στο αρχαιολογικό μουσείο. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα ήταν τα παλιά κέρματα. Έπειτα κάναμε ανασκαφή και συγκόλληση από κομμάτια σπασμένων αγγείων. Θα ήθελα να πάμε ακόμη μια φορά. Ήταν πολύ ωραία. Έμαθα πώς είναι να είσαι αρχαιολόγος και γνώρισα από κοντά τον αρχαίο μας πολιτισμό.

Έλενα Ζαρωτιάδη

 

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η τάξη μου κι εγώ πήγαμε στο  Αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας. Εκεί είδαμε πολλά μνημεία και αρχαία αγαλματίδια. Όταν τελειώσαμε την ξενάγηση η αρχαιολόγος μας είχε τέσσερα ξύλινα κουτιά που μέσα είχαν πολλά μπερδεμένα και ψεύτικα αγγεία. Μάλιστα τα αγγεία ήταν σπασμένα. Μετά μας έβαλε να τα κολλήσουμε με χαρτοταινία. Τότε είχε έρθει το τέλος της εκδρομής μας. Ήταν πολύ ωραία θα ήθελα να ξαναπάω.               

Λίνα 

 

 

  Ένα πρωινό στις 6/2/2020 επισκεφθήκαμε το μουσείο της Καβάλας μαζί με τον δάσκαλό μας τον κ. Στέλιο και τους συμμαθητές μου.

  Στην είσοδο του μουσείου υπήρχε ένας πολύ εντυπωσιακός χώρος και όλοι κοιτάζαμε με αγωνία να δούμε τα αγαλματίδια.

   Ο Αρχαιολόγος στην συνέχεια, μας ξενάγησε στο μουσείο και μας μίλησε για τα μνημεία. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήτανε οι δυο κολώνες ιωνικού ρυθμού που ήταν τεράστιες.

  Αργότερα κάναμε συγκόλληση αγγείων και μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Επίσης μου άρεσαν τα μεγάλα αγγεία που αποθήκευαν μέσα νερό και τρόφιμα.

  Αυτό όμως που μου έκανε ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση ήτανε ο Αρχαιολόγος που ήταν πρόθυμος να μας εξηγήσει όλη την ιστορία του μουσείου.

  Το μεσημέρι που γύρισα στο σπίτι μου είπα αυτήν την όμορφη εμπειρία στους γονείς μου.

ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

 

 

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Υπήρχαν πολλά πράγματα όπως κίονες, μελανόμορφα αγγεία και πολλά πέτρινα παιχνίδια. Όμως το καλύτερο ήταν που εμείς η Δ? τάξη κάναμε ανασκαφή με τα χέρια μας και βρήκαμε πολλές αρχαίες πέτρες. Υπήρχε όμως κι άλλο καλό, που κάναμε συγκόλληση σε πολλά αγγεία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

 

 

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας.

 Είδαμε πολλά αγγεία (μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού), είδαμε επίσης πολλούς Κίονες (Ιωνικού ρυθμού) καθώς και πολλούς Κούρους και Κόρες.

 Κάναμε μια ανασκαφή για να βρούμε αγγεία σαν αρχαιολόγοι και τα κολλήσαμε σαν συντηρητές.

 Η γνώμη μου είναι ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να μπορούσαμε να μάθουμε για όλα τα επαγγέλματα που υπάρχουν όπως μάθαμε τώρα για το επάγγελμα του αρχαιολόγου και συντηρητή.

Θεμιστοκλής Παπαγιάννης

 

Στην ιστορία μάθαμε πολλά για το πώς ζούσαν, την αρχιτεκτονική, τους ρυθμούς των κτιρίων και τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αλλιώς είναι να τα βλέπεις σε εικόνες και αλλιώς στην πραγματικότητα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πολλά πράγματα που έχουν σωθεί μέχρι τώρα, κατά την επίσκεψή μας, σαν τάξη (Δ') μαζί με τον δάσκαλό μας, κ. Στέλιο, στις 6 Φεβρουαρίου στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας.

Μαζευτήκαμε με προσοχή γύρω από τα αγγεία. Ήταν πολύ μεγάλα, εντυπωσιακά και όλοι γνωρίζαμε πως τα χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Προχωρώντας, διάφορα αγαλματίδια, κοσμήματα, νομίσματα μέσα σε γυάλινες βιτρίνες τράβηξαν την προσοχή μας. 

Μία ευχάριστη και έξυπνη έκπληξη μας περίμενε καθώς μας άφησαν να βρούμε πρώτα μέσα από ξύλινα κουτιά με άμμο διάφορα αγγεία, αγαλματίδια και μετά να τα συγκολλήσουμε. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε σαν μικροί αρχαιολόγοι!

Προσωπικά με εντυπωσίασαν περισσότερο οι κίονες που βρίσκονταν σε μια αίθουσα. Ήταν πανύψηλοι, κάτασπροι και από ό,τι έχουμε διδαχτεί ιωνικού ρυθμού. 

Περάσαμε όμορφα και ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από την σχολική ρουτίνα!

                       ΛΕΦΑ ΛΥΔΙΑ 

 

alt

 

Την Πέμπτη, η τάξη μου επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.

  Μπαίνοντας στο Μουσείο, ο Κύριος Στέλιος μας είπε να κάνουμε ησυχία.

  Στο ισόγειο του κτιρίου στην πρώτη αίθουσα ήταν αφιερωμένη στα ευρήματα της Παναγίας (περιοχή της Καβάλας) που τότε λεγόταν Νεάπολη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι κολόνες Ιωνικού ρυθμού. Στην δεύτερη αίθουσα είδαμε αγάλματα.

  Στον πρώτο όροφο είδαμε αγγεία μελανόμορφα και ερυθρόμορφα, μεταλλικά αγγεία και νομίσματα της παλιάς εποχής.

  Στην αυλή του κτιρίου μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε ανασκαφές. Ανακαλύψαμε κάποια κομμάτια που όταν τα ενώσαμε ήταν αγγεία. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.

ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Οι μαθητές της Δ τάξης έκαναν την περασμένη Τετάρτη μια τέλεια εκδρομή στο μουσείο.

Μέσα στο κτήριο υπήρχαν 28 αγγεία, 2 κολόνες από το ιερό της Παρθένου, 22 ειδώλια και όλα αυτά τα ευρήματα ήταν από τα αρχαία χρόνια και όχι μόνο.

Βέβαια είχε και χρήματα από χρυσό και χαλκό. Το πιο ωραίο από όλα ήταν ένα μικρό χρυσό λιοντάρι το οποίο καθόταν πάνω σε ένα πέτρινο τραπέζι.

Είχε ένα σορό πίνακες με διάφορες τέχνες και φαντασία. Επίσης υπήρχαν 7 αγάλματα που παρίσταναν κούρους και κόρες. Στον εξωτερικό χόρο είχε 1 τάφο και 2 πλάκες με την αρχαία ελληνική γραφή.

            Το καλύτερο από όλα ήταν η ανασκαφή που κάναμε και η συγκόλληση αγγείων.

Μάρκος Καϊπάνος


Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου εμείς, οι μαθητές της Δ΄ τάξης επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας. Θαυμάσαμε αγγεία ερυθρόμορφου και μελενόμορφου ρυθμού, μικρά αγαλματίδια που ονομάζονται ειδώλια, κίονες ιωνικού ρυθμού από το Ιερό της θεάς Παρθένου και κέρματα που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Πιο πολύ με εντυπωσίασαν τα μεγάλα αγάλματα, που παρίσταναν κούρους και κόρες και οι μεγάλοι πίνακες που είχαν ζωγραφίσει σπουδαίοι καλλιτέχνες. Αυτό μου θύμισε ότι η Ελλάδα είχε και ακόμα έχει πολύ σπουδαίους ζωγράφους. Στο τέλος παίξαμε ένα ωραίο παιχνίδι. Με τα χέρια μας σκάψαμε στο χώμα σαν αρχαιολόγοι, ξεχωρίσαμε τα κομμάτια ανά χρώμα, μέχρι να τα βρούμε όλα και στη συνέχεια τα κολλήσαμε μεταξύ τους. Πιστεύω πως δε θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εκδρομή, γιατί ήταν μια υπέροχη εμπειρία.

Γιάννης Γιαννικόπουλος

 

Την Πέμπτη 6/2/2020 τα παιδιά της Δ΄ τάξης ως μικροί αρχαιολόγοι πήγαμε σε ένα αρχαιολογικό μουσείο και κάναμε μικρές ανασκαφές. Όταν βρήκαμε τα αγγεία, κάναμε συγκόλληση αγγείων. Είχε πολύ ωραία πράγματα όπως τα αγγεία, τα αγαλματίδια και οι κίονες ιωνικού ρυθμού. Χαρήκαμε πάρα πολύ και θα θέλαμε να ξαναπάμε!

Ευδοξία Πασχαλίδου

 

Στις 6/2/2020 η Δ΄ τάξη του 12ου Δη. Καβάλας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, όπου μας ξενάγησε η αρχαιολόγος του μουσείου. Είδαμε πάρα πολλά αγγεία (τα περισσότερα μελανόμορφα), νομίσματα και ειδώλια. Σε έναν ειδικό χώρο κάναμε μια δική μας ανασκαφή, ανακαλύπτοντας σπασμένα τεμάχια αγγείων, τα οποία κολλήσαμε. Αυτό που μας εντυπωσίασε σχεδόν όλους ήταν τα δύο κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού. Εμένα προσωπικά μου άρεσαν τα ειδώλια. Προτείνω σε όλα τα παιδιά να επισκεφτούν το Μουσείο Καβάλας.

Ραφαηλία Τσαταλμπασίδου


Την περασμένη Πέμπτη με το σχολείο επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας. Σαν μικροί αρχαιολόγοι κάναμε μια ανασκαφή και ήταν πολύ εύκολο. Μετά έγινε πιο δύσκολο γιατί έπρεπε να κάνουμε συγκόλληση αγγείων. Επίσης είδαμε διαφορά εργαλεία και μερικούς πίνακες. Όμως αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι δυο τεράστιοι κίονες Ιωνικού ρυθμού. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και μου άρεσε πολύ.

 Νικόλας Τσιμαγεώργης

alt